Pessoa PDF

Please forward this error screen pessoa PDF cloud014. Zo vertrekt Fernando in 1896 met het gezin overzee naar Zuid-Afrika, krijgt hij halfbroertjes en -zusjes en leert er een vreemde taal, Engels, spreken en schrijven. Op zeventienjarige leeftijd, in 1905, keert Fernando Pessoa alleen terug naar Lissabon.


Författare: Stefano Lattari.

Hij trekt in bij twee tantes en een krankzinnige grootmoeder, en probeert in 1906 een literatuurstudie, waar hij na een tijdje de brui aan geeft. 1908 freelance vertaler en handelscorrespondent, voor de rest van zijn leven. In zijn Boek der rusteloosheid staan een aantal verwijzingen naar zijn professioneel leven, naar zijn “baas” en de collega’s. Zijn isolement is afwisselend zijn roeping en zijn lot. Leven is niet noodzakelijk, scheppen daarentegen wel”. Vooral het literaire werk eist hem op, en vereist, naar eigen zeggen, ‘eenzaamheid’.

Hij wilde tijdens zijn leven obscuur blijven, daarna mocht de roem komen. Hij was bang voor onbekende mensen en onbekende plaatsen en kon er niet tegen gefotografeerd te worden. Over zijn alcoholisme is bekend dat iemand hem bezag en uitriep : “Maar meneer Pessoa, u drinkt als een spons! Waarop hij repliceerde : “Als een spons? Als een sponzenwinkel, zul je bedoelen. Toch heeft niemand hem ooit dronken gezien, en was hij steeds hoffelijk.

Zijn eenzaamheid verklaarde hij als volgt : “Het is het alleen-zijn van degene die te ver is voorgeraakt op zijn reisgenoten. Tussen 1908 en 1935 bestaat Pessoa’s leven vooral in zijn literatuur. Na zijn uren, vooral ’s nachts, schreef hij poëzie en proza, niet alleen in eigen naam maar vooral in naam van anderen. Deze anderen waren heteroniemen, die hij zelfs kritieken en recensies liet schrijven over elkaars werk.

Pessoa was immens gefascineerd door astrologie. Hij publiceert onder meer in het tijdschrift Orpheu, dat hij opricht met Mario de Sa-Carneiro. Pessoa is er vooral om bekend te schrijven, behalve onder eigen naam, onder de naam en in de persoon van denkbeeldige dichters, schrijvers of filosofen, onder ‘heteroniemen’. 000 manuscripten, in een bijna onleesbaar handschrift gekrabbeld op kladblokjes, losse vellen, caférekeningen, waslijsten, kranten, en toiletpapier Naast proza en poëzie laat Pessoa de mensheid drama, politieke en sociologische pamfletten en essays na. Pessoa is tegenwoordig voor veel schrijvers en dichters, zowel in eigen land als ver daarbuiten, een ‘vaderfiguur’ geworden. In ons taalgebied is Pessoa vooral in de jaren tachtig bekend geworden.